Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karavanke

Izhodišče

ovinek pod Ljubeljem, 995 m

Skupna višinska razlika

1135 m

Čas vzpona

2 uri 15 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Košutica(1968 m)

Pot Gerharda Orascha.

Opis:

Na zadnjem ovinku pred Ljubeljem se na desni začne makadamska cesta proti Planini Korošica. Že po nekaj metrih se izoblikuje v prijetno gozdno pot. Pot je sicer neoznačena, vendar zaradi izredne priljubljenosti dobro uhojena. Tik pred planino se v levo navkreber odcepi pot proti Ljubelju. Sledimo ji do meje, kjer preskočimo ograjo ter na drugi strani ulovimo avstrijske markacije proti izrazitemu Dovjakovemu sedlu. Z razglednim Lokovnikovim Grintavcem na levi opravimo v desetih minutah.
S sedla nadaljujemo desno v smeri Babe. Za ograjo zasledimo slabše uhojeno stezo, ki nas popelje na greben, po katerem se z nekaj lažjega plezanja povzpnemo naravnost na vrh. Mestoma naletimo na zbledele oznake, vendar je kljub temu potrebno nekaj pazljivosti, saj se pot hitro izmuzne izpod nog.
Z vrha sestopimo proti Hajnževem sedlu. Še preden se pot spusti do sedla se lahko odcepimo desno ter čez trave in melišče spustimo naravnost do prečne poti proti Korošici. Trave so sicer strme, melišče pa razen na nekaj metrih tudi ne nudi posebnih užitkov. Vendar spust je hiter. V spodnjem delu se je potrebno držati bolj v levo, da najdemo kar najožji pas ruševja, ki nas ločuje od poti. Ko ujamemo pot se mimo planine spustimo nazaj na izhodišče.

Galerija