Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Idrijsko hribovje

Najvišja točka

Jelenk, 1107 m

Dolžina

66 km

Skupna višinska razlika

1950 m

Čas vožnje

5 ur

Zahtevnost

 

Jelenk

Kolesarski krog čez Idrijsko hribovje.

Potek ture:

Spodnja Idrija, Spodnja Kanomlja, Idrijske Krnice, Jelenk, Idrijske Krnice, Oblakov vrh, Vojsko, Mrzla Rupa, dolina Belce, Idrijska Bela, dolina Idrijce, Idrija, Spodnja Idrija

Opis:

Izhodišče ture je v Spodnji Idriji, od koder se odpeljemo proti Spodnji Kanomlji. Tu nas smerokaz za Krnice usmeri desno navkreber. Prijetna, ovinkasta cesta nas čez južno pobočje Jelenka pripelje v kraj Idrijske Krnice. Tu se desno odcepi cesta, ki se v vršnem delu spremeni v dobro vozen kolovoz. Odloži nas tik pod vrhom Jelenka.
Iz Krnic nadaljujemo čez planotast svet nad dolino Kanomlje. Spustimo se na prelaz Oblakov vrh. Na drugi strani ujamemo makadamsko cesto, ki nas v širokih okljukih pripelje pod Hudournik. Svet se tu položi. Prav prijetni cesti sledimo do kraja Vojsko. Pri cerkvi Sv. Jožefa zavijemo desno, ter se mimo kmetij spustimo do Pstote, nekakšnega sedelca, s križiščem več cest. Nadaljujemo do Mrzle Rupe, kjer se usmerimo levo. Pred nami je le še kratek vzpon, nato pa sledi večinoma le še spust. Mimo ostankov klavž se po dolini Belce spustimo do Lajšta v Idrijski Beli. Tu je na sotočju Idrijce in Belce urejeno kopališče, ki pa ni za zmrznjene. Po dolini Idrijce nadaljujemo do Idrije, od koder se po glavni cesti vrnemo nazaj na izhodišče.

Zemljevid poti

Galerija