Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
VIA FERRATA V DOLOMITIH

TEHNIČNE TEŽAVNOSTNE STOPNJE

1Lahke poti, z omejenim via ferrata plezanjem, povsem primerne za mlade in neizkušene. Potrebna sta samo zmožnost za višine in suverenost pri hoji.


2Enostavne poti za izkušene gornike oziroma pohodnike, ki jih ni strah višin.


3Rahlo težje poti, niso priporočljive za popolne novince v via ferrata plezanju. Na tem nivoju se zahtevata popolna imunost na vrtoglavico in suverena uporaba opreme za via ferrata plezanje.


4Zahtevne poti, z veliko strmih skalnatih pobočij, ki zahtevajo precej visoko sposobnost tehničnega plezanja. Absolutno niso za novince ali tiste, ki ne zaupajo povsem svoji samozavesti v raznih gorskih situacijah.


5Poti z najvišjimi tehničnimi standardi v via ferrata plezanju, primerne samo za najbolj izkušene via ferrata plezalce.


RESNOST

AEnostavni izleti s prijaznim gorskim terenom. Poti imajo lahek pristop in/ali možnost umika, niso tvegane tudi v primeru spremembe vremena in niso nevarne kar zadeva padanja kamenja.


BPoti pri katerih je potrebna določena stopnja izkušenosti v gorah. Pristop zna biti težji, možnost umika s poti omejena, zato v resnih situacijah lahko pride do manjših nesreč. Spremembe vremena znajo imeti resnejše posledice in plezalec se mora zavedati nevarnosti padanja kamenja.


CPoti, primerne samo za izkušene plezalce. Take poti so lahko brez možnosti umika, so v oddaljenih področjih, deli poti so zelo izpostavljeni in nezaščiteni, vključujejo lahko nedostopne situacije, kjer ima lahko kakršnakoli nesreča zelo resne posledice. Treba je vzeti v obzir veliko možnost padanja kamenja pa tudi vremenske spremembe, ki močno poslabšajo vse probleme do katerih pride na poti.