Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Ryfylke

Izhodišče

Øygardsstølen, 640 m

Skupna višinska razlika

1030 m

Čas ture

5 ur

Zahtevnost

 

Kjerag(1132 m)

Obisk zagozde nad fjordom Lyse.

Opis:

Izhodišče ture je na večjem, plačljivem (100 NOK) parkirišču, vrh atraktivne ceste nad krajem Lysebotn. Po sledi številnih turistov se usmerimo v pobočje, JZ nad parkiriščem, kjer se čez gladke skale, ob pomoči verig, povzpnemo do prvega vrha (825 m). Pot je sicer precej razgibana, saj nas do cilja ločita vzpona in spusta čez dva vmesna vrhova. Po tretjem vzponu se svet izravna. Čez skalne plošče nadaljujemo do razpotja. Desna pot se povzpne do skalnega robu Nesatindane, leva preči v dolino (Langvatn), mi pa nadaljujemo po srednji, ki nas v nekaj minutah pripelje do atraktivne razgledne ploščadi, ob kateri je znamenita zagozdena skala Kjeragbolten.
Od tod se lahko po poti vzpona vrnemo nazaj na izhodišče. Če pa si želimo turo nekoliko podaljšati in se umakniti množici turistov, se lahko povzpnemo na vrh Kjerag, na katerega nas popeljejo zanesljivi možici. Po poti vzpona se spustimo na markirano pot, ki nas čez koto 1084 m popelje v dolino (Langvatn). Po njej se spustimo na pristopno pot, po kateri se vrnemo nazaj na izhodišče.
Pot je sicer deloma zavarovana, vendar izkušenemu gorniku ne predstavlja težav. Vseeno pa je zaradi gladkih skal priporočljiva primerna planinska obutev.

Galerija