Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Nacionalen park Rila

Izhodišče

zgornje postaja žičnice Yastrebets, 2369 m

Skupna višinska razlika

vzpon 900 m
spust 1400 m

Čas ture

5 ur 45 minut

Zahtevnost

 

Musala(2925 m)

Nezahteven pristop na najvišji vrh Balkana.

Opis:

Iz Borovetsa se za 10 BGN pripeljemo na Yastrebets. Povratna karta velja za gondolo in sedežnico Sitnyakovo, na drugi strani doline reke Musalenska Bistrica.
Naš prvi cilj, koča Musala se zdi blizu, vendar bomo po položni, prečni poti, do nje potrebovali skoraj uro. Z vzponom nadaljujemo do Ledenega jezera ter naprej po grebenu na vrh. Pot je široka, dobro označena in zelo obiskana. Vrha zato ne moremo zgrešiti.
Najhitrejši in najlažji sestop je po poti vzpona. Podaljšamo ga lahko s prečenjem po vrhovih, vzhodno nad pristopno dolino. Pot ni markirana, je pa označena z možici. Prvi vrh na seznamu je Malka Musala (2902 m). Vodnik navaja, da pristop nanjo terja plezanje I-II težavnostne stopnje. V resnici ni nič posebno težak. Skala je odlična, poplezavanje po njej pa nadvse prijetno. Pot je mestoma zavarovana z jeklenico, ki pa služi bolj za okras. Greben nas pripelje na 2852 metrov visok Ireček, kjer svet postane bolj travnat. Čez široko, lahko prehodno pobočje nadaljujemo na Deno (2790 m). Poti ni, vendar je orientacija nezahtevna. Z vrha nekaj časa še sledimo grebenu. Ko se na levo odpre lep prehod, se čez trave spustimo na markirano pot. Po njej v dolgi prečki sestopimo v rušnat svet. Atraktivna, v tri metre visoko ruševje, vsekana steza nas pripelje do zgornje postaje sedežnice Sitnyakovo, s katero se odpeljemo v Borovets.

Galerija