Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Nacionalen park Rila

Izhodišče

koča Rilski ezera, 2150 m

Skupna višinska razlika

vzpon 860 m
spust 1300 m

Čas ture

5 ur 30 minut

Zahtevnost

 

Haramijata(2465 m),Zeleni kamak(2587 m)in
Damga
(2668 m)

Po vrhovih nad 7 Rilskimi jezeri.

Opis:

Do koče Rilski ezera pelje žičnica. Za konec tedna je v tem koncu neizmerna gneča. V izogib čakanju v dolgi vrsti se nam ponuja možnost vožnje s terenskim vozilom, ki nas za 10 BGN pripelje do višine 2000 metrov. Vožnja po razsuti, strmi cesti je nadvse atraktivna in pravo doživetje. Do koče je še 15 minut hoje.
Po dolini se odpravimo do koče Sedemte ezera. Na vzhodni strani ujamemo neoznačeno pot, ki nas skozi ruševje pripelje na travnati plato. Od tod se po SV grebenu povzpnemo na vrh Haramijate.
Z vrha sestopimo po južnem grebenu. Onstran travnatega vršička ujamemo označeno pot, po kateri nadaljujemo do grebena. Po njem nadaljujemo desno na vrh Zelenega kamaka. Ker so okoliški vršički zelo blizu, so zelo mikavni. Hodili bi kar iz enega na drugega. Da pa ne bo vsega preveč, obiščemo še bližnji vrh Damga.
Sestopimo nazaj do sedla Razdela, s katerega se spustimo do prvega rilskega jezera. Nad njim je razgledišče, s katerega je lep razgled na vseh 7 jezer. Pri tretjem jezeru (Babreka) se usmerimo na širok, travnat hrbet, po katerem sestopimo do koče Rilski ezera. Če je za spust v dolino z žičnico zopet gneča, je bolj priporočljiv sestop peš. Lotimo se ga po gozdni poti mimo koče Skakavica.

Komentar k turi:

Do konca avgusta naj bi med vikendi potekala verska srečanja, zaradi katerih je tu gori neznosna gneča. Izvedba ture je med tednom zato verjetno primernejša. Ali pa se ravno iz tega razloga nanjo odpravimo za konec tedna, saj toliko ljudi v hribih ne vidiš pogosto.

Galerija